קשר בין טריפטופן הידרוקסילאז 2, תפקוד בבדיקת תפקוד מתמשך ותגובה למתילפנידאט בנבדקים הסובלים מהפרעת קשב והיפראקטיביות
Association between tryptophan hydroxylase 2, performance on a continuance performance test and response to methylphenidate in ADHD participants
שמות החוקרים: Manor I, Laiba E, Eisenberg J, Meidad S, Lerer E, Israel S, Gritsenko I, Tyano S, Faraone SV, Ebstein RP.
Am J Med Genet B Neuropsychiatr Genet. 2008 Dec 5;147B(8):1501-8. doi: 10.1002/ajmg.b.30702.
לחצו כאן לקריאת תקציר המאמר המקורי
קשר בין טריפטופן הידרוקסילאז 2, תפקוד בבדיקת תפקוד מתמשך ותגובה למתילפנידאט בנבדקים הסובלים מהפרעת קשב והיפראקטיביות
המטרה העיקרית של מחקר זה הייתה לבחון מנגנונים נוירופסיכולוגיים המתווכים את הקשר בין טריפטופן הידרוקסילאז 2 (TPH2 – tryptophan hydroxylase 2) לבין הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD – Attention Deficit and Hyperactivity Disorder).
בדיקת תפקוד מתמשך (TOVA – Test of Variables of Attention) הועברה ל-344 משתתפים המאובחנים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות ע"פ DSM IV, שגם עברו בדיקת גנוטיפ לשמונה SNPs (שינוי בנוקלאוטיד יחיד – Single Nucleotide Polymorphism) אינטרוניים ב-TPH2.
הקשר בין TPH2 (הפלוטיפים ו-SNPs בודדים), הפרעת קשב והיפראקטיביות ותפקוד בבדיקת ה-TOVA נבחן תוך שימוש במבחני אסוציאציה חסינים מבוססי-משפחה כפי שהם מיושמים בשתי תוכנות סטטיסטיקה גנטית: UNPHASED ו-PBAT.
קשר נצפה רק בין eight locus haplotype לבין הפרעת קשב והיפראקטיביות ע"פ DSM IV, סוג משולב global P = 0.036) III). אסוציאציה חסינה נצפתה בין SNPs בודדים (והפלוטיפים) ב-TPH2 לבין תפקוד בבדיקת ה-TOVA, במיוחד בטעויות של השמטה* (eight locus haplotypes, global P = 0.038). אסוציאציות מובהקות נצפו גם בין TPH2 לבין שיפור (ציונים לפני ואחרי) ב-TOVA, בציוני Total Response Variability בעקבות מתן אקוטי של מתילפנידאט (eight locus haplotypes, global P = 0.009).
על ידי שימוש בתוכנת MFBAT, נצפתה אסוציאציה מובהקת מרובת-משתנים בין SNPs יחידים והפלוטיפים [eight locus haplotypes וכל ארבעת משתני ה-TOVA שנבדקים (PBAT-GEE P = 0.013)].
שני ה-eight locus haplotypes הנפוצים ביותר של TPH2 היו בקונפיגורציית ין יאנג, וההפלוטיפ "ין" היה ההפלוטיפ שמשויך עם סיכון הן להפרעת קשב והיפראקטיביות ע"פ DSM IV והן לליקויים בתפקוד נוירופסיכולוגי.
המחקר הנוכחי מראה כי סיכון להפרעת קשב והיפראקטיביות הנובע מוריאנטים של TPH2 מתווך חלקית על ידי מנגנונים סרוטונרגיים המשפיעים על מספר היבטים של תפקודים ניהוליים. חשוב לציין כי השיפור בתפקוד ב-TOVA, במיוחד ב-Response Time Variability, בעקבות מתילפנידאט גם כן היה באסוציאציה עם TPH2.