כשהשקיפות אטומה: השפעות של סימני ניקוד ואותיות ניקוד על קוראי עברית דיסלקטים
When transparency is opaque: Effects of diacritic marks and vowel letters on dyslexic Hebrew readers.
שמות החוקרים: Weiss Y, Katzir T, Bitan T
Cortex. 2016 Oct;83:145-59. doi: 10.1016/j.cortex.2016.07.017. Epub 2016 Jul 29.
לקריאת תקציר המאמר המקורי לחצו כאן
כשהשקיפות אטומה: השפעות של סימני ניקוד ואותיות ניקוד על קוראי עברית דיסלקטים
המחקר הנוכחי בחן את ההשפעות של שקיפות אורתוגרפית והיכרות אורתוגרפית על מנגנונים מוחיים המעורבים בזיהוי מילים אצל דוברי עברית מבוגרים הסובלים מדיסלקציה.
השווינו את הפעלת המוח ב-fMRI (דימות תהודה מגנטית תפקודי, functional Magnetic Resonance Imaging) אצל 21 קוראים דיסלקטים ואצל 22 קוראים טיפוסיים, ובחנו את ההשפעות של סימני ניקוד שמספקים שקיפות אך מידע פחות מוכר ושל אותיות ניקוד שמגבירות את השקיפות האורתוגרפית מבלי לפגוע בהיכרות.
קוראים דיסלקטים הדגימו הפעלה מופחתת ב-supramarginal gyrus השמאלי (SMG) בהשוואה לקוראים הטיפוסיים, כמו גם דפוסים שונים של הפעלה ב-inferior frontal gyrus השמאלי (IFG). נוסף כל כך, בניגוד לקוראים הטיפוסיים, קוראים דיסלקטיים לא הראו הפעלה מוגברת עבור סימני ניקוד באזורי הצומת בין האונות הטמפורלית והפריאטלית, המשויכים עם מיפוי של אורתוגרפיה לפונולוגיה. אף על פי כן, שתי הקבוצות הראו את ההשפעה המקלה של אותיות ניקוד על האזורים המשויכים עם גישה לקסיקלית-סמנטית.
בסך הכל, מן התוצאות עולה שבעוד שקוראים טיפוסיים מסוגלים לפצות על ההיכרות הפחותה עם מילים מנוקדות על ידי כך שהם מסתמכים יותר על פענוח של יחידות קטנות יותר, קוראים דיסלקטים לא מסוגלים לעשות זאת, ולכן משלמים מחיר יותר גבוה.